1985, ΣΥΝ (Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας), Αθήνα // 1985, Αίθουσα Ομίλου Φίλων Θεάτρου Λαμίας, Λαμία // 1986, Γκαλερί Ψυχούλη, Βόλος

sq_af_340 (3 of 26)
Την άνοιξη του 1985 ο Βασίλης Σίμος διοργανώνει μια έκθεση με αγροτικά και κοινωνικά θέματα στη Λαμία και το φθινόπωρο του 1985 παρουσιάζει αυτά τα έργα  στην Αθήνα στην γκαλερί «ΣΥΝ»  και το χειμώνα του 1986 στο Βόλο στην γκαλερί ΨΥΧΟΥΛΗ. Ο ίδιος γράφει : «Τα παιδιά είναι πάντα το αγαπημένο μου θέμα. Η συνέχιση της ζωής., χωρίς μέριμνα για το αύριο, ενώ είναι τα ίδια  το Αύριο. Τα είδα με μια πετονιά στο χέρι κι όλος ο κόσμος δικός τους ή  χαμένα μπροστά σε μια βάρκα, καίκι  ή πλοίο που έρχεται ή φεύγει. Παιδιά μέσα στο μικρό τους λιμάνι…»

 

 Η Ζωγράφος Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών  της Μαδρίτης Maria  Calvet  γράφει για τα έργα του Βασίλη Σίμου στην έκθεση του 1985( Μετάφραση από τα ισπανικά)… Τα συμπλέγματα που ο  Βασίλης Σίμος  ζωγραφίζει είναι συνθέσεις θεμελιωμένες στον άνθρωπο. Αυτή η ανθρώπινη πληρότητα εξαλείφει ατομικότητες και εξαφανίζει κάθε ιδιαιτερότητα. Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες, χωρίς να εξατομικεύονται, χωρίς να προσδιορίζονται σε ένα ορισμένο χρόνο, γιατί αυτό θα ήταν περιοριστικό και οι φιγούρες του Βασίλη Σίμου έχουν μια παγκοσμιότητα. Τα πρόσωπα απαρτίζουν συνθέσεις με ύφος τοιχογραφίας. Μεγάλες μάζες, ζώνες σκιερές και ζώνες φωτισμένες με μνημειακό χαρακτήρα σε πάνε στο ουσιώδες πριν από το επί μέρους. Έχει μια γεωμετρικότητα που δίνει δύναμη στις φιγούρες και στην όλη σύνθεση. Χρώματα γενικά σκιερά- παλέτα συγκρατημένη- με άσπρα φωτεινά και κάπου – κάπου  μια πινελιά από ζωηρό κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Καμιά φορά  μια φιγούρα  φαίνεται να αποσπάται από το σύνολο, ένα πρόσωπο πλησιάζει. Αλλά όχι, η φιγούρα μας γυρίζει την πλάτη, το πρόσωπο χάνεται ή σκεπάζεται από ένα μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά. Δεν υπάρχουν εκμυστηρεύσεις. Αυτή η  φιγούρα του άντρα ή της γυναίκας γυρίζει στην ανωνυμία του πλήθους, στη σιωπηλή δουλειά στον  κάμπο με τα ζώα, στο λιμάνι, στο ψάρεμα.  Μαντεύει κανείς το Βασίλη  να δουλεύει επίσης σιωπηλά στο εργαστήρι του δημιουργώντας τις υπάρξεις που βιώνουν στους πίνακες του. Η Ζωγραφική του Βασίλη Σίμου είναι μια Ζωγραφική ειλικρινής, τίμια, γεμάτη ανθρωπιά.»

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: