Ζωγραφική και δημιουργία …

Χαρακτηριστική για τις απόψεις του Βασίλη Σίμου είναι μιαν απάντηση του στην ερώτηση δημοσιογράφου το 2002, για τη σημασία που δίνει ο ίδιος στο ρήμα «ζωγραφίζω». «Ατέλειωτη προσπάθεια με υλικά να παραστήσεις το άυλο, με άψυχα μέσα να δώσεις ψυχή. Να φανερώσεις στο δημιούργημά σου, αυτό που ο ίδιος έχεις βιώσει  και να μετατρέψεις αυτό που είδες, σε αυτό που αισθάνθηκες. Να επικοινωνήσεις με τους συνανθρώπους σου χωρίς τη μεσολάβηση του λόγου   «Δημιουργία» , συνεχίζει, δεν είναι η επιτηδειότητα για την κατασκευή ενός έργου. Δημιουργία είναι αρχή , είναι πνεύμα , είναι το φως που βάζει στο έργο του ο καλλιτέχνης για να μπορέσει να εξωτερικεύσει  τα  βιώματα του.  Έτσι  μπορεί  με την εικόνα  να επικοινωνήσει με τον κόσμο γύρω του , να μοιρασθεί με τους άλλους αυτό που έζησε. Αυτή είναι η γλώσσα της επικοινωνίας του …»

Βασίλης Σίμος ,2000 , ΑγιονΌρος. Σύνθεση , λάδι σε μουσαμά 75×100

Ο ίδιος ο Βασίλης Σίμος γράφει  «Πολλές φορές στις σπουδές ασχολούμαστε με την πιστή απόδοση του θέματος. Στην Τέχνη ο τρόπος που αποδίδουμε το θέμα είναι προσωπικός. Όταν ζωγραφίζω, πιστεύω ότι εγώ πρέπει να γίνομαι ο ίδιος δάσκαλος στο έργο μου , να κάνω μάθημα πώς εγώ το βλέπω το θέμα. Το ζωγραφικό έργο πρέπει να έχει την αυτάρκειά του . Η ζωγραφική εκφράζεται με το χρώμα. Έχει τη δική της γλώσσα. Το ίδιο το έργο πρέπει να συνομιλήσει με το θεατή. Το θέμα το βάζομε καμιά φορά, επειδή ο θεατής θέλει από κάπου να πιαστεί . Εμείς μπορούμε ίσως να τον βοηθήσουμε να το δει το έργο εικαστικά με τα δικά του όμως μάτια.»

Βασίλης Σίμος , 1966, Ταύροι , λάδι σε μουσαμά , 75×100

Σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Λόγος» που εξέδιδαν το 1994 στη Λαμία οι μαθητές του Σχολείου Ξένων γλωσσών Μαζαράκη ο Βασίλης Σίμος στην ερώτηση «αν μπορούσατε να είστε ζωγράφος και καθηγητής χωρίς να φθείρει το ένα το άλλο απαντά : » Αν επικοινωνείς με τα παιδιά και θέλεις να δώσεις δεν θα φθαρείς. Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να είναι εγωιστής να κλείνεται στον εαυτό του. Πρέπει να δέχεται τις επιδράσεις της εποχής του και όχι να αποξενώνεται. Στην ερώτηση αν για εκείνον η ζωγραφική είναι τρόπος επικοινωνίας ή έκφραση Τρόπος επικοινωνίας μέσω της έκφρασης . Πρέπει να έχεις αντικειμενικότητα στο να βλέπεις τις παραστάσεις και υποκειμενικότητα στα να τις αποδίδεις .

Βασίλης Σίμος , Λαϊκή Αγορά, 1979. λάδι σε μουσαμά, 90×130

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: