1959 Λαμία

 

sq_af_340 (4 of 26)Το φθινόπωρο του 1959 σε μια σύντομη  επιστροφή του στην Ελλάδα διοργανώνει την πρώτη του ατομική έκθεση στη Λαμία στην αίθουσα Τέχνης της Νομαρχίας. Ήταν ένα γεγονός για τη Λαμία, το οποίο αποτέλεσε έκπληξη στους πνευματικούς κύκλους της πόλης και το θυμούνται ακόμα οι παλιοί. Στην τοπική εφημερίδα «Πρόοδος» ο δημοσιογράφος Τέλλος Ρουμαγιαννάς στις 12-12-1959 γράφει «Στην πόλη μας για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ύστερα από τόσα χρόνια, Λαμιώτης καλλιτέχνης, ζωγράφος με μεγαλύτερες αξιώσεις εμφανίζεται με έργα που αντέχουν στην αυστηρή κριτική. Απαλή γραμμή, σύνθεση  ολοκληρωμένη σ’ ένα πλαίσιο που το πλουτίζουν σε αρμονικές εναλλαγές το συγκρατημένο φως και η μυστικοπαθή σκιά. Γενικά από την  έκθεση αυτή , η Λαμία δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι ο νέος καλλιτέχνης κ. Σίμος επάξια θα την αντιπροσωπεύσει μελλοντικά στη σφαίρα της νεοελληνικής τέχνης με το δημιουργικό του πνεύμα που το διακρίνει πλούσια φαντασία στον τομέα των εικαστικών τεχνών».

Στην Εκθεση αυτή ο Βασίλης Σίμος παρουσιάζει συνθέσεις από τις σπουδές του στην Ισπανία καθώς και συνθέσεις από τις παραστάσεις του από τα νεανικά του χρόνια στην Λαμία. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορα που παρουσιάζει δουλειά του στην Ελλάδα.Οι  πίνακες που εκθέτει είναι μικρών διαστάσεων μέχρι  50×70 και παρουσιάζουν τοπία από τη Μαδρίτη, τη Γρανάδα, την ύπαιθρο της Ισπανίας και από τις μικρότερες πόλεις την Κουένκα, τη Χιχόν και την Αρανχουέθ.

Βασίλης Σίμος. Μαδρίτη Retiro 1959 λάδι σε χαρτόνι 35×25

Αυτά τα έργα που εκθέτει τα είχε ζωγραφίσει απ’ ευθείας στο μουσαμά  ή το χαρτόνι όταν έβγαιναν να ζωγραφίσουν στο ύπαιθρο για το σχετικό μάθημα της Σχολής. Τα χρώματα είναι ζωηρά  και εκφράζουν τις  μεταβολές της φύσης τις διάφορες εποχές του χρόνου.

Τα πάρκα και ιδίως το Ρετίρο στη Μαδρίτη είναι πηγή έμπνευσης για το Βασίλη Σίμο Του άρεσε ιδιαίτερα να ζωγραφίζει όταν είχε συννεφιά ιδίως το φθινόπωρο που τα χρώματα ήταν πιο έντονα και υπήρχε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων από το βαθύ κόκκινο , το πορτοκαλί και το κίτρινο που έφταναν μέχρι το δροσερό πράσινο.

Στους δρόμους και τις πλατείες της  Μαδρίτης ζωγραφίζει τα κτίσματα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και στην παλιά Μαδρίτη ανακαλύπτει την πολυχρωμία των μικρών σπιτιών ανάμεσα στους στενούς δρόμους

 

 

 

 

Σχολιάστε